"Melta" szelet
sponsored links
A recept innen.
Hozzávalók:
--- A tésztalapokhoz:
45 dkg simaliszt
15 dkg darált dió
fél csomag (6 g) sütõpor
25 dkg vaj (én margarínt tettem)
15 dkg porcukor
1 tojás
3 evõkanál tej
1 dkg friss élesztõ
--- A krémhez:
7,5 dl Melta "kávé " (3 evõkanál Melta-bol fõzve a csomagoláson levõ utasítás szerint)
40 dkg kristálycukor
7 evõkanál darás liszt
1 csomag "Zlatý klas" krémpor (vagy vaníliás pudingpor - fõzõs)
25 dkg Mascarpone
+ kevés dzsem
5 dkg darált dió a tetejére
Elõször megfõzzük a Meltát, hogy legyen ideje hûlni. Amikor elkészült, 3 percet hagyjuk állni, majd leszûrjük, hagyjuk teljesen kihûlni.
Azután a tészta hozzávalóiból összegyúrjuk a tésztát (az élesztõt a 3 evõkanál langyos tejben feloldjuk és úgy gyúrjuk a tésztába). Folpack fóliába csomagoljuk a tésztagombócot, és hûtõbe tesszük pihenni minimum fél órára - nekem tovább pihent, 2 órát).
A hideg Meltából kb. 2,5 decit egy tálkába öntünk, a többit a kristálycukorral melegedni tesszük. A 2,5 deciben elkeverjük a lisztet és a krémport, majd beleöntjük a melegedõ Meltába és sûrûre fõzzük. Néha megkeverve hagyjuk kihûlni. Ha kihûlt, jól kikeverjük a Mascarponeval.
A sütõt 180 fokra bekapcsoljuk. A tésztát 4 részre osztjuk, és mindegyik gombócot sütõpapíron kinyújtjuk kb. 25 x 30 cm-es lappá. Egyenként egy tepsi hátulján a sütõpapíron, amin nyújtottuk, megsütjük (kb. 12 perc, szép világosnak kell maradnia).
Az egyik kihûlt tésztalapot vékonyan megkenjük valamilyen dzsemmel (dzsem csak az alsó lapra kerül, a többi lapokra már csak krémréteg kerül - én most öszibarackos-fûgés lekvárt használtam), rákejük a krém 1/4-ét, erre jön a második lap, újra 1/4 krém, harmadik lap, megint 1/4 krém, negyedik lap. Ekkor kicsit lenyomatjuk a sütit (a recept szerint így lenyomatva kellene egy éjszakára hûtõbe tenni, én csak kb. fél órát hagytam így lenyomatva, utána rákentem az utolsó negyed adag krémet és megszórtam darált dióval. Így raktam aztán be egy éjszakára a hûtõbe, majd másnap szeleteltem.